Pilot Summa. FOTO: Summa.
Pilot Summa. FOTO: Summa.

Expats helpen verlagen werkdruk kinderopvang

Scholen

VELDHOVEN - Het Summa College is met 6 kinderdagverblijven in de Brainportregio een pilot gestart om expatpartners of internationals met een gelijkwaardig profiel te begeleiden naar een baan in de kinderopvang. 14 van hen volgen nu een leerwerktraject van 18 weken. “Ze worden door Summa opgeleid tot groepshulp in de kinderopvang. Naast hun studie doen ze al voor min. 8 uur per week werkervaring op bij een kinderdagverblijf in en rond Eindhoven”, aldus Lara Poulson, docent Summa Zorg & Welzijn.
De pilot is gestart omdat veel partners van expats aangeven dat ze zich hier graag nuttig willen maken voor de gemeenschap. Bovendien kan het vooruitzicht op werk en een grotere betrokkenheid bij de samenleving een rol spelen in de beslissing van expatgezinnen om in de Brainportregio te komen en te blijven werken. “En niet onbelangrijk: in de kinderdagopvang is grote behoefte aan geschoold personeel.”
“Het is een win-winsituatie voor alle betrokkenen”, zegt Mascha Delaey van Nummereen Kinderopvang uit Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden en Veldhoven. “De internationals ondersteunen de pedagogisch medewerkers in de kinderdagverblijven, wat resulteert in een directe verlaging van de werkdruk. De internationals brengen vaak waardevolle levenservaring en een andere culturele achtergrond mee, wat van groot belang kan zijn in de communicatie naar ouders en kinderen uit andere landen.”