Het debuterende team eindigt op de 2e plaats en die is goed voor 200,00 euro. “We schenken onze prijs aan de VoorleesExpress van de Bibliotheek Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.
Het debuterende team eindigt op de 2e plaats en die is goed voor 200,00 euro. “We schenken onze prijs aan de VoorleesExpress van de Bibliotheek Veldhoven. FOTO: Bert Jansen.

Grootse jubileumeditie Veldhoven Quiz

Activiteit

Ad Adriaans

Het team Apenkooi United is de winnaar geworden van de 10e editie van de Veldhoven Quiz. De afgelopen jaren eindigt het team steeds een treetje hoger om dit jaar de hoogste plaats te bereiken.

VELDHOVEN - Een jubileumeditie is reden om kort terug te blikken met de organisatie. “In totaal namen er de afgelopen 10 jaar 784 teams deel aan de quiz. In 2018 hadden we een recordaantal van 124 teams. Door de Corona-jaren is dat een stuk minder geworden. Dit jaar deden 52 teams mee. Over al die jaren kregen de teams 3186 vragen te beantwoorden”, vertelt Henk Visser.
Volgens goed gebruik doneren de winnende teams hun prijzengeld aan een lokaal goed doel in Veldhoven. In al die jaren is meer dan 10.000,00 euro verdeeld. Het prijzengeld van de editie van 6 apr. kent een recordbedrag van 2.400,00 euro.

Fantastische opening

Het ophalen van de quizboeken is altijd een hoogtepunt. Visser: “Memorabel is die keer dat meer dan 100 bruiden en bruidegoms de tasjes kwamen ophalen of die keer dat De Schalm in Veldhoven volliep met dragqueens. Dit jaar hadden we een fantastische opening op het Meiveld met muziek van Markant. De teams waren met een kleine 800 man aanwezig waarvan de meesten in discokleding.”
Dennis van Hout zit ook al jaren in de organisatie. “Voor het eerst hadden de teams keuze uit een light- en een normale versie. 24 teams kozen voor de lightversie. Dus we zijn heel blij dat we de lightversie hebben ingevoerd.”

Winnaars

Vriendengroep ’t Huuske heeft de lightversie gedaan. “We vormen al een jaar of 15 een vriendengroep die uit 25 man bestaat”, vertelt Maureen Verdonschot.
“We hebben met een team van 12 leden voor het eerst deelgenomen aan de quiz. Daarom kozen we voor de lightversie en die is ons heel goed bevallen. Het leukste was de busrit. Terwijl de teams concurrenten van elkaar zijn, was er in de bus sprake van een grote saamhorigheid.”
Het debuterende team eindigt op de 2e plaats en die is goed voor 200,00 euro. “We schenken onze prijs aan de VoorleesExpress van de Bibliotheek Veldhoven. Onze vriendin Imke heeft die opgezet”, vult teamlid Leonie van Til aan.
Hans Tholen maakt deel uit van de winnaar van de normale quiz: Apenkooi United. “We zijn een vriendenteam uit de tijd dat we nog op het Sondervick College in Veldhoven zaten. Inmiddels kennen we elkaar al dus weer zo’n 20 jaar. We doen nu 4 of 5 jaar met dit team mee aan de quiz en elk jaar eindigden we een plaatsje hoger.”
De eerste plaats is goed voor 1.000,00 euro, een wisselbokaal, bloemen, medaille en een vlaai. De 1000 euro schenkt het team aan het Jeugd- en Jongerenkamp in Veldhoven.

Volgende editie

Ook volgend jaar is er weer een Veldhoven Quiz en wel op zat. 5 apr.. Visser kijkt er al naar uit. “Het blijft leuk om op een avond zo’n 1000 mensen bezig te houden. En er blijft een uitdaging in zitten om een quiz samen te stellen.”
De organisatie merkt dat Google Lens en ChatGPT steeds vaker als hulpmiddelen gebruikt worden. “Van sommige vragen zijn de antwoorden makkelijker te vinden. Maar gelukkig weet ChatGPT niet zoveel over Veldhoven.”

Normale quiz

Winnaar van de normale quiz is Apenkooi United. “We zijn een vriendenteam uit de tijd dat we nog op het Sondervick College in Veldhoven zaten.”

10 jaar Veldhoven Quiz

In 2015 begint wat inmiddels een traditie is: De GROTE Quiz van Veldhoven. En nu in 2024 is er het 10-jarig jubileum en dat gaat gepaard met een gloednieuwe naam. Vanaf nu is het Veldhoven Quiz. En er zijn nog wel wat meer veranderingen. Zoals bijvoorbeeld de Veldhoven Quiz Light, speciaal bedoeld is voor de deelnemers die net ietsje minder fanatiek zijn of kleinere teams.

In die 10 jaren is meer dan 10.000,00 euro verdeeld

Afbeelding